CHP’den Bakan Karaismailoğlu ve Fahrettin Altun hakkında suç duyurusu
CHP, Malatya merkezli iki depremin ardından 8 Şubat’ta sosyal medya ağlarında uygulamaya konulan bant daraltma uygulamasıyla ilgili olarak Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile BTK yöneticileri hakkında suç duyurusunda bulundu.
T24’ün haberine göre, CHP adına avukat Çağlar Çağlayan’ın savcılığa verdiği suç duyurusunda, iletişimin engellenmesi, kamu hizmetlerinden yararlanma hakkının engellenmesi ve makamın pislik gibi kullanılması suçlarının işlendiği iddia edildi. bant daraltma uygulaması ile yapılmıştır. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, İrtibat Lideri Fahrettin Altun, BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu ve Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan hakkında kamu davası açılması için iddianame hazırlanması istendi. Suç duyurusunda özetle şu ifadeler kullanıldı:
‘SAĞLIKLI BİR İLETİŞİM KURULMASINA ENGEL OLDU’
“Deprem felaketinin etkisini azaltmak için sosyal medya platformlarına büyük ihtiyaç duyulan bu dönemde, 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu’nun 60’ıncı maddesinin 10’uncu maddesi Bilgi Teknolojileri ve Bağlantı Kurumu tarafından desteklenmiştir. , Twitter, Tiktok ve Ekşisözlük isimli sosyal medya platformları başta olmak üzere sosyal ağlarda erişim daraltıldı. uygulandı. Bu durum, ardından gelen deprem afetlerinde yıkıcı etki yaratmış, afetzedelerin ulaşımını engellemiş, vatandaşlar ile yardım faaliyetlerini yürütenler arasında sağlıklı bir bağ kurulmasını engellemiş ve hatta bu nedenle can kayıplarına neden olmuştur. Bu unsurun kararında yer alan yöntemin tam olarak uygulanıp uygulanmadığı belirsizdir. Bu süreçte yapılan düzenlemenin, hükümete tepkileri duyulmaz ve görünmez kılmayı amaçladığı, depremden etkilenen bölgelerle olan bağlantının değeri ve depremzedelerin durumunun hiçbir şekilde dikkate alınmadığı açıktır. Haberleşme, iletişim ve ifade özgürlüğü Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 10. maddesi ve Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 22, 25, 26 ve 28. maddeleri ile güvence altına alınmıştır. Ayrıca Türk Ceza Kanununda bağımsız bir kabahat olarak 124. madde kararında düzenlenmiştir. İçinde bulunduğumuz olağanüstü durumlarda, iletişimin kısıtlanması bir yana, aktif ve yaygın kullanımı için devletin tüm yetki ve mekanizmaları seferber edilmeli, aksine sorumlu kurumlar harekete geçilmeli ve ardından mağdurların haklarına kavuşturulmalıdır. kamu hizmetlerinden yararlanma sarsıntısı önlendi. Bu durumun can kaybına neden olduğu ve bireylerin sağlık durumlarını kötüleştirdiği süreç bir bütün olarak ele alındığında nedensellik bağı kurmak mümkündür.
‘ERDOĞAN’IN ZİYARETİ BİRLİKTE GELİYOR’
Felaketin yaşandığı 06.02.2023 tarihinden itibaren sosyal ağlarda yapılan provokatif paylaşımların münferit nitelikte ve çok az sayıda olduğu bilinmesine rağmen, kişiler bu noktada hassas davranmakta ve afetle ilgili görüşlerini paylaşmamaktadır. afet, gerekli görevler dışında, hükümet bu süreçte kendi idari gücünü elinde tutma kaygısındadır. Kendi içinde bağlantı kurma ihtiyacını görmezden gelmek kabul edilemez. Kamunun bağlantı ve haberleşme ihtiyacı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile ona bağlı Bilgi Teknolojileri ve Bağlantı Kurumu tarafından diğer tüm kurumlardan daha fazla bilinmekte olup, haberleşme özgürlüğünün kullanılması için gerekli tüm tedbirler alınmalıdır. Bu süreçte en aktif form. Buna rağmen dezenformasyonun önlenmesi bahanesiyle tedbir adı altında daraltılacak kötü niyetli sorunlar siyasi niteliktedir ve bu durumu mağdur halka anlatmak mümkün değildir. Deprem felaketinin durumu düşünüldüğünde bu fiiller de kabahat teşkil etmektedir. R. Tayyip Erdoğan’ın bölgeyi ziyaret etmesiyle bant daraltma faaliyetine denk gelen; Ayrıca deprem sonrası gerekli tedbirleri almadığı için hükümete yöneltilecek eleştirilerin görünürlüğünü azaltmayı amaçladığı da aşikârdır.”