Ekonomi

EPDK’dan elektrik fiyatlarına indirim açıklaması!

EPDK, 1 Nisan itibarıyla serbest piyasada elektrik tavan fiyatını 3050 TL/mWh’ten 2600 TL/mWh’e indirirken, arz güvenliğini aksatmamak ve tüketicileri olağanüstü maliyet artışlarından korumak amacıyla uygulamaya koyduğu AÜF’yi açıkladı. , süreyi 6 ay uzatacak ve Ekim ayına kadar uygulanacaktır. .

ELEKTRİKLİ TAVAN FİYATINDA YENİ İNDİRİM: AUF EKİM AYINA UZATILDI

EPDK, serbest piyasada 3050 TL/mWh olan elektrik tavan fiyatını 1 Nisan itibarıyla 2600 TL/mWh’e indirdi. Öte yandan EPDK bugün yaptığı toplantıda 6 ay süreyle geçerli olan AUF sisteminin Ekim ayına kadar uygulanmaya devam etmesine karar verdi.

Konuyu değerlendiren EPDK Lideri Mustafa Yılmaz, küresel piyasalarda güç hammadde fiyatları açısından hareketli ve güçlü bir yılın geride bırakıldığını belirterek, AÜF sisteminin bu süreçte değerli bir teminat oluşturduğunu vurguladı.

Yılmaz; “Büyük bir istihdam kaynağı olan hammadde fiyatlarının artması nedeniyle yüksek maliyetlerle elektrik üreten santrallerin kapatılması Türkiye’nin arz güvenliğini bozabilirdi. Bu durum tüketicilerimize çok büyük bir maliyet yükü getirebilirdi. “Şirket ile işbirliği içinde buna izin vermedik. Azami uzlaşma fiyatı mekanizmasıyla 6 ay daha piyasalarımızda dengeyi gözetmeye devam edeceğiz.”söz konusu.

Kanunun verdiği yetkiyle hayata geçirilen AÜF kararının, elektrik piyasalarının adil ve rekabetçi yapısının korunması için bir emniyet supabı olarak görülmesi gerektiğini hatırlatan Yılmaz, şunları kaydetti:

“AUF mekanizmasının olumlu etkilerini pazarımız ve tüketicilerimiz üzerinde görmeye devam ediyoruz. Görmeye de devam edeceğiz.”

EPDK tarafından alınan karar ile azami uzlaşma fiyatları; Doğal gaz santralleri için 2550 TL (MWh başına), kömür santralleri için 1800 TL ve yenilenebilir kaynaklar için 1700 TL olarak belirlendi.

ELEKTRİK ÜRETİM TESİSLERİ MAKSİMUM SEVİYEDE ÜRETMEYE DEVAM EDECEKTİR…

EPDK’nın 2022 yılında arz güvenliği için aldığı geçici tedbirlerden biri de elektrik üretim santrallerinin aşırı güç olarak sisteme verecekleri fazla enerjinin engellenmesi oldu.

Bağlantı ve sistem kullanım mevzuatında yapılan değişiklikle lisanslı elektrik üretim tesisleri ‘anlaşma yetkileri üzerinde’ Sisteme verecekleri elektrik gücünün aşırı güç olarak değerlendirilmemesine karar verildi. Böylece üretim santralleri, taahhüt güçlerinden bağımsız olarak kapasitelerine göre maksimum güç üreterek sisteme katkı sağladılar.

ortaajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu