Haber

Manisa’da Hastalıktan Etkilenen Bağlar

DİLAN BUTLU

Türkiye’de üzüm üretiminde birinci sırada yer alan Manisa’da bağlar hastalıktan etkilendi. Geçen yıl yaklaşık 400 bin ton olan üzüm rekoltesinin bu yıl 100 bin tona düşeceği belirtiliyor. Çiftçi Erdal Barut, “Bu yıl bağların durumu çok kötü. Çiftçi-Sen Genel Sekreteri Adnan Çobanoğlu, “İklim krizi nedeniyle birçok bölgede önemli zararlar oluştu. Bazı bağlar %70-80 oranında zarar görmüş. Acilen bir analiz üretilmelidir. Kullanılan kimyasallar iklim sıcaklığına ayak uyduramadığı için tam tersine daha zararlı hale gelmiştir. “İklim değişikliğine neden olan yatırımlar ve santraller durdurulmalı. En azından bu yıl çiftçinin borçları faizsiz ertelensin. Bu santrallerin etkileri durdurulmazsa üzüm artık üzüm üretmeyecek. Bağcılığın anavatanı sayılan Ege Bölgesi” dedi.

Türkiye’de üzüm üretiminde birinci sırada yer alan Manisa’da üzüm bağları hastalıktan etkilendi. Zarar gören yapımcılar ANKA Haber Ajansı’na konuştu.

“DEVLET DESTEĞİNE İHTİYAÇ VAR”

Manisalı çiftçi Erdal Barut, bağda hastalık olduğunu belirterek, “Bu yıl gelen soğuklar nedeniyle bağlarda doğum olmadı. Bağlarımızda da pornografi (hastalık) tehlikesi var. Mayıs-Haziran aylarında yağan yağmurlardan etkilenen… Onlardan kurtaralım diye giderlerimiz çok arttı, “Bu yıl bağların durumu çok kötü, ne yapacağımızı bilemedik. Bütün bağlarımız kurudu. Devlet desteği olmalı çünkü verim düşük olacak” dedi.

“BORÇLARIN FAİZSİZ BİR YIL ERTELENMESİNİ İSTİYORUZ”

Manisa’nın Salihli ilçesine bağlı Kabazlı köyünden Necmi Sarı, “Bazı bağlarımız dondan çok etkilendi. Ondan sonra hastalık olunca çok mağdur oluyoruz. Kamu borcumuzu istiyoruz. Faizsiz olarak bir yıl ertelensin.Devlet yetkililerinden talebimiz bu.Onların dikkate alınmasını istiyoruz.Aksi takdirde birçok aile “Evler yıkılacak” dedi.

Sarıgöl ilçesinde çiftçilik yapan Hüseyin Yıldırım, “2023 yılı özellikle bağ çiftçileri için zor geçiyor. Tüm girdi maliyetlerimiz geçen yıla göre yüzde yüz arttı. Bunların yanı sıra akaryakıt, mazot, gübreleme, asma ve benzeri masraflar var” dedi. Bağlarda kışın yaşanan don nedeniyle verim düşüklüğünün yanı sıra ağırlık maliyetinin de artmasına neden olduğunu belirten Demir, “Üstelik ağır hava koşulları nedeniyle düzenli olarak ilaçlama yapamama nedeniyle hastalığın şiddetli olduğu bir dönemde yaşıyoruz. ilkbaharda yağmurlar ve havanın yüksek nemi. Çiftçilerin banka kredilerinin faizsiz olarak ertelenmesini istiyoruz” dedi.

“BAĞIN ANAHTARI OLAN YERLERDE ÜZÜM YARATILACAK”

“Çiftçi-Sen Genel Teşkilat Sekreteri Adnan Çobanoğlu, Manisa’da üzüm üretimi yapılan ilçelerde hasar tespiti yaptı. Çobanoğlu, üzümde yaşanan sorunun özellikle iklim krizinden kaynaklandığını belirterek, konuyla ilgili rapor hazırlayacağını söyledi. ANKA Haber Ajansı’na konuşan Çobanoğlu, şunları söyledi:

“Üç gündür bölgedeki köyleri dolaşıyoruz. Birçok bölgede iklim krizinden dolayı önemli zararlar meydana geldi. Bazı bağlar yüzde 70-80 zarar gördü. Etrafta olmayan bu hastalıklar neden olmaya başladı. bu iklim özellikle jeotermal bölgelerde önemli problemler var bu hastalıklar önümüzdeki dönemde verim kayıplarına neden olacak işlerin kalitesi alabildiğine bozuldu kullanılan kimyasallar iklim sıcaklığına ayak uyduramadığı için aksine daha savurgan hale geldiler.birçok bağcılık yapan bağ, bağlarını bozmaya başladı.bu kayıpların sonuçlarını önümüzdeki yıllarda göreceğiz.hemen bir analiz üretilmeli.yatırımlar ve santraller durdurulmalı.hiç olmazsa bu Çiftçinin borçları faizsiz ertelenmeli. Bu santrallerin etkileri durdurulmazsa bağcılığın anavatanı sayılan Ege Bölgesi’nde üzüm üretimi yapılamayacak.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu