Yaşam

Özbek pilavının tanımı, nasıl yapılır?

Özbek pilavı, Özbekistan’ın en ünlü yemeklerinden biridir. Bildiğimiz pirinç pilavından çok farklı. Doğranmış et, havuç, soğan ve bir parça sarımsakla pişirilen pilavın tarifinden çok doyurucu bir ana yemek.

Yapımı biraz zaman alan Özbek pilavının ana maddesi olan etin önceden haşlanıp pişirilmesi gerekiyor. Aynı zamanda içerisine konulan sarımsağı tanelerine ayırmamak ve kabuklarını soymamak gerekir. Sarımsağı sadece başından çapraz keserek kullanmalısınız. Özbek pilavı piştikten sonra içinden sarımsakları çıkarınca teker teker çıktığını göreceksiniz.

İşte davet sofralarını süsleyecek, lezzetine bayılacağınız ve her zaman denemek isteyeceğiniz tarifler. özbek pilavı tarifi

ÖZBEK PİRİNÇ TARİFİ



4 KİŞİLİK / HAZIRLIK SÜRESİ: 20 DAKİKA / PİŞİRME SÜRESİ: 45 DAKİKA

Malzemeler;

  • 250 gram haşlanmış kuşbaşı et,
  • 1 adet kibrit çöpü büyüklüğünde doğranmış havuç dilimleri,
  • 1 adet doğranmış soğan,
  • 2 su bardağı yıkanıp ılık suda ıslatılmış pirinç,
  • 1 baş sarımsak,
  • 2 kaşık tereyağı,
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ,
  • Kaynayan su,
  • Tuz biber

Yapılışı:

  • Pilav yapmaya uygun bir tencereye önceden haşlayıp pişirdiğiniz yağı ve eti alıp kısık ateşte arkalı önlü kızartın.
  • Kavrulan etlerin üzerine soğanları ekleyin ve soğanlar şeffaflaşıncaya kadar kavurmaya devam edin.
  • Havuçları ekleyin ve canlılığını kaybedene kadar birkaç dakika daha kavurun.
  • Suda bekleyen pirinci süzün ve tencereye ekleyin.
  • Pirincin üzerini bir parmak geçecek kadar kaynar su ve tuz serpin.
  • Sarımsağın başını kesin, pirincin ortasına bastırın ve kapağını kapatarak kısık ateşte pişmeye bırakın.
  • Suyu çekilene kadar kapağı kesinlikle açmayın.
  • Suyunu çektikten sonra ocağın altını en kısığa alıp 5 dakika demlenmesi için pişirin.
  • Tam pişen Özbek pilavınızı ocaktan alın ve 15 dakika kadar dinlendirin.

Servis sırasında pilav tencerenizin genişliğinde bir servis tabağı alın ve tencerenizin kapağını açıp üzerine tabağı koyun ve servis tabağına pilav tenceresini kapatın. Etin üzerinde kalacak olan Özbek pilavını bu formda sofranıza taşıyabilirsiniz. Üzerine taze çekilmiş karabiber serperek servis yapın.

Afiyet olsun!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu